wtorek, 11 maja 2010

Kurczak z pieczarkami w cieście francuskim.


Hej ho :) Sobotni obiadek …mniam, mniam… specjalnie zrobiony dla mojego Męża ;) i Szymka :) …hahaha… Bardzo polecam tak przygotowanego kurczaka. Jest to szczególnie dobra propozycja na wiosenny obiadek :) Fajnie smakuje z surówką z pomidorków. Mniam….
Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów - www.kotlet.tv

Składniki:
-500 g piersi kurczaka
-10-15 szt. pieczarek (małych)
-1 cebula
-450 g ciasta francuskiego (5-6 płatów)
-1 łyżeczka tymianku
-troszkę posiekanego koperku
-sól i pieprz
-2 łyżki masła
-oliwa
-pomidory do podania


1.Pokroić piersi kurczaka w niewielkie paseczki lub kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Natomiast cebulkę drobno posiekać.
2.Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulkę, podsmażyć. Następnie dodać pieczarki, chwilkę podsmażyć
3.Na drugiej patelni, na oleju lub oliwie podsmażyć kurczaka. Doprawić go solą , pieprzem, tymiankiem oraz koperkiem.
4. Podsmażonego kurczaka przełożyć na patelnię z cebulą i pieczarkami, starając się by przełożyć jak najmniej tłuszczu. Wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
5.Płaty ciasta francuskiego (rozmrożone -- wystarczy kilkanaście minut poza chłodem) lekko rozpłaszczyć dłonią.
6.Na każdym położyć farsz, następnie zlepić w takiego niby kwadratowego „pieroga”
7. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, 25-30 minut w temp. 200°C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz