środa, 26 maja 2010

Zupa krem z buraka


Panna Sobik - anemia. Ja- bardzo niski poziom żelaza we krwi….....Zupa krem z buraka- pyszna, aromatyczna......Idealna dla anemiczek :)
Przepis pochodzi z www.kuba-pichci.blogspot.com :)

Składniki:
½ kg buraków
2 cebule
2 ząbki czosnku
oliwa
1l wywaru warzywnego
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Buraki w skórce gotujemy , studzimy, a następnie obieramy i kroimy w kostkę.
Cebule i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na oliwie, aż cebula się zeszkli. Gdy to nastąpi dodajemy buraki i zalewamy wywarem do momentu, aż zakryjemy warzywa (ja użyłem około litr wywaru). Doprawiamy solą i pieprzem.
Całość gotujemy około 10 minut i miksujemy blenderem.
Najlepiej smakuje z jajkiem na twardo i grzankami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz