wtorek, 27 kwietnia 2010

Szaszłyki z kurczaka.


Mniam…mniam… szaszłyki rządzą!!!!!!! Zrobiłam je dziś na studencki obiadek. Panna Sobik i Panna Mazal zachwycone. Przepis pochodzi z jakieś kartki (zielonego pojęcia nie mam skąd ta kartka pochodzi)

Składniki:
40 dag filetów z piersi kurczaka
1 ząbek czosnku
7 łyżek oleju, 3łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka łagodnej curry
1 duża marchewka
po 1 zielonej i czerwonej papryce
2 małe cebule
6 cienkich plasterków boczku
sól czarny pieprz

1.Mięso umyć i podzielić na kostki. Obrany czosnek wycisnąć do miski, dodać 4 łyżki oleju, sok z cytryny, curry i wymieszać. Mięso ułożyć w marynacie, przykryć i odstawić na godzinę.
2.Marchew obrać, pokroić ukośnie w plasterki i wrzucić na 3 min. do osolonej wrzącej wody. Papryki przepołowić, wydrążyć, umyć pociąć na kawałki. Obraną cebulę pokroić na ósemki.
3.Wyjąć mięso z marynaty i odsączyć .Każdy kawałek zawinąć w połowę plasterka boczku. Nadziać na szpatułkę mięsko i warzywa. Posypać solą i pieprzem.
4.Szaszłyki smażyć w pozostałej ilości oleju, obracając i smarując marynatą. Można też posmarowane olejem szaszłyki piec na ruszcie, grillu .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz