wtorek, 27 kwietnia 2010

Owocowe kanapeczki.


Gdy zobaczyłam przepis na te ciasteczka to pomyślałam, że muszą być pyszne…. zrobiłam je jak najszybciej….. i…. są pyszne, ale jakoś bez wielkiego WOW. Hahahaha…. tzn. u mnie bez wielkiego WOW, bo dla mojego taty, chyba było z WOW… bo to on zjadł ¾ wszystkich ciasteczek… no więc nie wiem jak to jest z tymi ciasteczkami :/ zonk…..
Przepis pochodzi z gazetki ABC udanych wypieków-ciasta, Pani domu poleca, 2009r.


Składniki:
50dag mąki
25dag margaryny
½ szklanki cukru
½ szklanki śmietany (18-proc.)
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie:
3 jabłka
4 łyżeczki cukru pudru

Do dekoracji:
Cukier puder
Cynamon

1. Mąkę przesiać na stolnicę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, schłodzić 30 min. w lodówce.
2. Jabłka umyć, osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych, obrać. Pokroić na niezbyt grube cząstki. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 2cm.
3. Szklanką wykroić w cieście krążki o średnicy około 9 cm. Resztki ciasta szybko zagnieść, rozwałkować i wykroić kolejne krążki. Na połowie każdego krążka ułożyć po 2 cząstki jabłka.
4. Owoce na cieście oprószyć cukrem pudrem, posługując się sitkiem. Następnie przykryć jabłka wolną częścią ciasta. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim ciastka.
5. Piekarnik nagrzać do temp. 200st. Wstawić blachę z ciastkami. Piec na złoty kolor ok. 2o minut. Zanim ciastka ostygną, posypać je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podawać na stół po lekkim schłodzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz