wtorek, 27 kwietnia 2010

Norweski deser jabłkowy- panny w welonach.


O_O Pychaaaaaa…. Deserek ten zrobiłam ze swoją współlokatorką Panną Sobik :).....i z Panną Sobik go pochłonęłam … Jestem zachwycona tym deserkiem, Panna Sobik również. Ja i Panna Sobik bardzo polecamy….
Przepis pochodzi z www.passionfruit.blox.pl

Składniki:
jabłka - na jedną osobę / porcję liczymy po jednym jabłku
herbatniki typu petit beurre lub digestive
gęsta śmietana 30% lub 36%

Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Ugotować w niewielkiej ilości wody z cukrem i łyżeczką cynamonu. Ostudzić.
Herbatniki drobno pokruszyć.Pokruszone herbatniki podpiec na patelni na jasno brązowy kolor. Ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno. W połowie ubijania posłodzić cukrem pudrem.
Składniki układać w pucharkach warstwami: jabłka - herbatniki - śmietana, jabłka - herbatniki - śmietana.
Schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz