sobota, 17 lipca 2010

Pudding ryżowy z prażonymi jabłkami


:) Trochę roboty z tym puddingiem , ale warto :) Smaczne...i bardzo sycące...Ten pudding jest ostatnim deserem, ostatnią potrawą przygotowaną w Polsce...Następne wpisy już z Londynu :) hahaha :D
Przepis pochodzi z www.brulionzprzepisami.blox.pl
Składniki:
2 plus 1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki ryżu (najlepiej arborio)
1/4 szklanki cukru
1 nakrętka waniliowego ekstraktu (może być cukier waniliowy lub zapach waniliowy)
szczypta cynamonu
ponadto:
2 jabłka
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru
kawałeczek masła
bita śmietana do dekoracji

Do rondelka wrzucić ryż i wlać mleko. Włączyć średni gaz i doprowadzić do wrzenia. Teraz gaz nieco zmniejszyć i gotować tak około 25 minut.Często mieszać, używając drewnianej łyżki lub szpatuły , żeby mleko ani ryz nie przypalał się do dna garnka.
Po tym czasie ryz powinien być w miarę miękki (al dente) i wchłonąć znaczna część mleka.Wsypać teraz do rondelka cukier oraz cynamon, wlać ekstrakt waniliowy. dokładnie razem wymieszać. Pogotować jeszcze przez 5-10 minut do prawie całkowitego wchłonięcia mleka.
W miedzy czasie uprażyć jabłka. Obrać je i pokroić w plasterki. w rondlu roztopić kawałeczek masła. Włożyć tam jabłka z cynamonem i cukrem. Dusić na małym ogniu, aż zmiękną i ładnie się zarumienia, a cukier i cynamon połączą się z nimi w jeden mus.
Ryż można podawać na ciepło lub na zimno, wymieszany z prażonymi jabłkami i udekorowany bita śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz